Wereldwijd overzicht van uitbraken meningokokkenziekte in de afgelopen 50 jaar

Meningokokkenziekte is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. Deze bacterie, die van mens op mens wordt overgedragen, bevindt zich bij gezonde mensen gewoonlijk in de neusholte, zonder symptomen te veroorzaken. Als de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel terechtkomt kan het leiden tot ernstige ziektebeelden, met mogelijk blijvende neurologische aandoeningen (zoals doofheid, mentale retardatie en verlamming) of zelfs de dood tot gevolg hebben.

De meningokokkenbacterie is te onderscheiden in verschillende serogroepen, waarvan een aantal uitbraken en epidemieën kan veroorzaken. Er is sprake van een uitbraak van meningokokkenziekte als meerdere patiënten in een bepaalde populatie (bijvoorbeeld studenten) in een kort tijdsbestek worden geïnfecteerd met een meningokok uit dezelfde serogroep.

Pallas maakte op basis van een systematische literatuurreview een wereldwijd overzicht van meningokokkenuitbraken in de afgelopen 50 jaar (1966 – 2017). Voor dit onderzoek doorzochten we databases met peer-reviewed artikelen en databases met grijze literatuur (zoals rapporten) op meningokokkenuitbraken . De kenmerken van de gevonden uitbraken (onder andere duur van de uitbraak, setting, populatie en serogroep) beschreven we uitgebreid in een rapport, waarbij we ook de verschillen tussen landen en seizoenen in kaart brachten. De resultaten zijn niet alleen samengevat in tabellen en tekst, maar ook gevisualiseerd in figuren.

Opdrachtgever

Farmaceutische industrie, Verenigde Staten

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven