Effectiviteit van Rotavirus-vaccin: een meta-analyse

Rotavirus (RV) veroorzaakte wereldwijd meer dan één derde van alle diarree-gerelateerde ziekenhuisopnames en zo’n 215.000 dodelijke infecties (2013). Hiermee is Rotavirus de belangrijkste oorzaak van ernstige gastro-enteritis bij jonge kinderen. Vaccinatie is een goede methode om infecties te voorkomen. Het farmaceutisch bedrijf GSK kreeg in 2016 een licentie om Rotarix, een humaan oraal toegediend levend RV-vaccin, wereldwijd te gebruiken bij jonge kinderen.

Pallas voerde een uitgebreid systematisch literatuuronderzoek uit naar de effectiviteit en impact van Rotarix, voor de periode van 1 januari 2006 tot 2 april 2015. GSK deed vervolgens een aanvullend literatuuronderzoek over de periode van 2 april 2015 tot 7 juli 2016. Op verzoek van GSK voerde Pallas een meta-analyse uit om de vaccineffectiviteit (VE) van één dosis of twee doses Rotarix te bepalen, gemeten aan de hand van laboratorium-bevestigde RV-infectie na verwijzing van jonge kinderen met gastro-enteritis naar ziekenhuizen en/of spoedeisende hulpafdelingen.. 

Voorafgaand aan de meta-analyse extraheerden Pallas en GSK, onafhankelijk van elkaar de data uit alle geselecteerde studies, voerde GSK de kwaliteitscontrole van de ge-extraheerde gegevens uit en stelden we een statistisch analyseplan op. We voerden de meta-analyse uit van odds ratio’s (OR's) met behulp van een random-effectmodel. De uitkomsten van de meta-analyse staan in forest plots. De mate van heterogeniteit stelden we vast met de Higgins I2-index en via een visuele beoordeling van de forest plots. Publicatiebias beoordeelden we met funnel plots in combinatie met de Egger’s test.

De methoden en resultaten van de meta-analyse beschreef Pallas in een rapport voor de opdrachtgever en in een wetenschappelijk artikel (nog te publiceren).

Opdrachtgever

Farmaceutische industrie, Europa

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven