Effectiviteit van jaarlijkse griepprik bij mensen met COPD of diabetes mellitus

Mensen met chronische ziekten zoals chronische obstructieve longziekte (COPD) en diabetes mellitus, hebben een grotere kans op seizoensgriep dan mensen die geen chronische ziekte hebben. Ook hebben ze een groter risico op complicaties als ze griep hebben. Deze complicaties kunnen leiden tot een verergering van de chronische ziekte, wat kan leiden tot ziekenhuisopnames of zelfs tot de dood.

De WHO en andere gezondheidsinstanties raden bij hoog-risicogroepen aan jaarlijks te vaccineren tegen griep. Ondanks deze aanbeveling is de deelname aan de jaarlijkse griepvaccinatie onder mensen met COPD en diabetes laag. Bovendien is er weinig informatie beschikbaar over de effectiviteit van de jaarlijkse griepprik bij deze patiëntengroepen.

Om inzicht te krijgen in de immunogeniciteit, veiligheid en (kosten)effectiviteit van jaarlijkse griepvaccinatie bij mensen met COPD en diabetes mellitus, voerde Pallas twee systematische literatuurstudies uit. De resultaten van deze onderzoeken hebben we voor de opdrachtgever samengevat in twee rapporten. Ook schreef Pallas als medical writer twee wetenschappelijke artikelen over het literatuuronderzoek en de resultaten, een over COPD (Bekkat-Berkani R et al., 2017) en een over diabetes mellitus (Dos Santos G et al., 2018).

Opdrachtgever

Farmaceutische industrie, Europa

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Groot Handelsgebouw 
Unit E7-169, ingang E, verdieping 7e 
Conradstraat 18 
3013 AP  Rotterdam

Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven