Deelname Pandemic Monitoring Team - Nieuwe Influenza A

Het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft als missie de signalering, bestrijding en preventie van infectieziekten voor de volksgezondheid in Nederland. De afdeling Epidemiologie en Surveillance onderzoekt het optreden en de verspreiding van infectieziekten. Tijdige signalering van veranderingen in het vóórkomen van infectieziekten is noodzakelijk voor het evalueren en bijstellen van het beleid voor de bestrijding van infectieziekten in Nederland. Methoden die worden ingezet bij het onderzoek zijn surveillance, epidemiologie en mathematische modellering. 

Pallas maakte deel uit van het Pandemic Monitoring Team van het CIb ten tijde van de Nieuwe Influenza A (H1N1)-pandemie (2009). Vanwege deze pandemie was continue surveillance van groot belang. Uit verschillende bronnen (Osiris-meldingen door GGD-en, NIVEL-peilstationsurveillance, CBS-sterftecijfers, Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen en Virologische weekstaten) verzamelden en analyseerden we zoveel mogelijk informatie om de situatie van de pandemie in Nederland zo goed mogelijk te kunnen bepalen. De Nederlandse gegevens zijn ook gerapporteerd aan internationale organisaties als de WHO en het ECDC. Wekelijks werd een overzicht over Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland op de website van het RIVM geplaatst.

Opdrachtgever

RIVM – Centrum Infectieziektebestrijding – afdeling Epidemiologie en Surveillance

Deel dit artikel

Publicatie

Wielders CC, van Lier EA, van 't Klooster TM, et al. The burden of 2009 pandemic influenza A(H1N1) in the Netherlands. Eur J Public Health 2012;22:150-7.

Bekijk deze publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven