In het kader van de Regionale Sociale Agenda van de provincie Gelderland en het regionale gezondheidsbeleid van Rivierenland wilden de gemeenten Tiel en Geldermalsen een diagnostisch instrument ontwikkelen om sociaaleconomische gezondheidsverschillen (SEGV) op wijkniveau op te sporen en een indruk te krijgen van de onderliggende oorzaken.
Voor het ontwikkelen van het diagnostisch instrument inventariseerde Pallas via systematisch literatuuronderzoek welke indicatoren gebruikt kunnen worden als maten voor SES (opleiding, inkomen en beroep) en de gezondheidstoestand (bijvoorbeeld het voorkomen van chronische aandoeningen). Ook beschreef Pallas de wetenschappelijk onderbouwde determinanten van SEGV en indicatoren daarvoor, namelijk materiële factoren, leefstijl/gedragsfactoren, psychosociale factoren, omstandigheden in de jeugd en gebruik/beschikbaarheid van gezondheidszorg,
Op basis van het literatuuronderzoek en bestaande SEGV-indicatorensets selecteerden we op wijkniveau relevante indicatoren voor SES, gezondheidssituatie en determinanten van SEGV, aangevuld met een aantal achtergrondkenmerken zoals leeftijd en geslacht. De uiteindelijke keuze voor indicatoren baseerden we op de:
Het instrument is zodanig opgebouwd dat het de gemeten indicatoren visueel weergeeft en zo een beeld vormt van SEGV-gerelateerde factoren in de gekozen wijken, in vergelijking met elkaar, de hele gemeente en Nederland. Het instrument verschaft handvatten voor (de discussie over) het ontwikkelen van een integraal beleid dat is gericht op het verbeteren van de sociaaleconomische gezondheidsstatus van wijken en biedt inzicht in de (aanvullende) informatie die hiervoor nodig is.
Gemeente Tiel en gemeente Geldermalsen
Deel dit artikel
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer