Gezondheidseffecten van borstvoeding

Pallas onderzocht in opdracht van en in samenwerking met het RIVM op basis van wetenschappelijke studies de gezondheidseffecten bij moeder en kind van borstvoeding. Het betrof een update van eerdere rapportages uit 2005 en 2007, die waren uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS. De Nederlandse overheid wilde over objectieve informatie over de gezondheidseffecten van borstvoeding beschikken om zwangere vrouwen hierover te informeren.

Pallas ontwikkelde een reviewprotocol, inclusief kwaliteitscriteria waaraan de te selecteren studies moesten voldoen, en voerde de literatuursearch op een systematische wijze uit. De gevonden gezondheidseffecten kwamen, behalve voor eczeem bij kinderen en bloeddruk bij moeders, overeen met de resultaten uit de eerdere rapporten. Borstvoeding is gunstiger voor de gezondheid van kinderen en moeders dan flesvoeding. Het gunstige effect werkt bovendien door nadat met borstvoeding is gestopt. Zo is overtuigend aangetoond dat borstgevoede zuigelingen minder kans op bepaalde infectieziekten hebben. Borstgevoede kinderen hebben waarschijnlijk een lager risico op overgewicht, astma en een piepende ademhaling, en hun moeders op diabetes, reuma en een hoge bloeddruk.

Opdrachtgever:

RIVM – Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Deel dit artikel

Publicatie:

Buijssen M, Jajou R, Van Kessel FGB, Vonk Noordegraaf-Schouten MJM, Zeilmaker MJ, Wijga AH, Van Rossum CTM. Health effects of breastfeeding: an update. Systematic literature review. RIVM Report 2015-0043.

Bekijk deze publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven