Essentiële samenstelling van zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding en groeimelk

In 2013 kreeg EFSA (European Food Safety Authority) het verzoek om advies uit te brengen over voedingsstoffen die essentieel zijn in melkvoedingen bedoeld voor kinderen tot 36 maanden (volledige zuigelingenvoeding, opvolgzuigelingenvoeding en groeimelk).

Ter voorbereiding van de evaluatie van de essentiële samenstelling voerde Pallas, in een consortium met Wageningen University Research centre (WUR), een systematische literatuurreview uit naar de gezondheidseffecten van deze melkvoedingen. In de studies die in het onderzoek naar voren kwamen verschilde de samenstelling van aangepaste melkvoedingen van standaardmelkvoeding in hoeveelheid eiwit, langeketen-vetzuren, pre- en probiotica, nucleotiden, cholesterol, β-palmitaat, palmolie, selenium, ijzer of lactose. Er was geen overtuigend bewijs dat de aanpassingen in de melkvoedingen essentieel zijn voor de ontwikkeling van 0-3-jarigen wat betreft groei, gezichtsscherpte, cognitie, botgezondheid, immuunfunctie en nutriëntstatus. De vergelijking van melkvoedingen (standaard en aangepast) met borstvoeding toonde aan dat groeisnelheid van kinderen die melkvoeding kregen hoger was dan die van borstgevoede kinderen. We vonden geen significante verschillen in gezondheidsuitkomsten.

Verder maakten we een overzicht van gegevens over het vóórkomen van tekorten aan voedingsstoffen bij gezonde Europese kinderen van 0 tot 36 maanden. Voedingstekorten in ijzer, jodium, vitamine D, vitamine K of energie (ondervoeding) komen nog voor, maar de schattingen variëren tussen studies door verschillen in de definities van tekorten. De verschillen in het vóórkomen van tekorten lijken verder verklaard te kunnen worden door verschillen in basale voeding tussen populaties, nationale suppletie- (bijvoorbeeld Vitamine D en K in borstgevoede zuigelingen) en verrijkingsstrategiëen (zoals extra calcium in melk, of margarine met toegevoegd vitamine A en D en foliumzuur), en (geografische) verschillen in populaties.

Opdrachtgever:

European Food Safety Authority (EFSA), Parma, Italië

Deel dit artikel

Publicatie:

Tijhuis MJ, Doets EL, Vonk Noordegraaf-Schouten M. Extensive literature search and review as preparatory work for the evaluation of the essential composition of infant and follow-on formulae and growing-up milk. EFSA supporting publication 2014 EN-551.

Bekijk deze publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven