Essentiële samenstelling van maaltijdvervangende producten

De Europese Commissie (EC) verzocht het EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) wetenschappelijk advies uit te brengen over de samenstelling van maaltijdvervangende producten (total diet replacements), waaronder producten met een laag aantal calorieën (low calorie diets, LCD) en een zeer laag aantal calorieën (very low calorie diets, VLCD).

Maaltijdvervangende producten worden gebruikt door mensen met overgewicht of obesitas die willen afvallen. Uitgangspunt voor een advies over de essentiële samenstelling van deze maaltijdvervangende producten is dat de producten veilig moeten zijn en geschikt om een aantal weken of maanden als enige voedingsbron te gebruiken. Om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen moeten de maaltijdvervangers minimaal de Dietary Reference Values (referentiewaarden) bevatten voor alle onmisbare voedingsstoffen. Aangezien deze Dietary Reference Values normaal worden vastgesteld voor gezonde personen met een normaal gewicht, is voor het advies speciaal aandacht besteed aan de vraag of bij overgewicht, obesitas of snel gewichtsverlies er een grotere behoefte is aan voedingsstoffen. Ook is bekeken welke gevolgen verschillende dieetsamenstellingen hebben op het verlies aan vetvrije massa en andere nadelige effecten zoals de vorming van galstenen.

Pallas voerde ter ondersteuning van deze adviesvraag systematische literatuuronderzoek uit naar humane interventiestudies die het verband onderzochten tussen de samenstelling van VLCD en LCD en de negatieve metabole effecten in gezonde populaties met overgewicht of obesitas.

Opdrachtgever:

EFSA - European Food Safety Authority, Parma, Italië

Deel dit artikel

Publicatie:

Terzikhan N, Doets EL, Vonk Noordegraaf-Schouten M. Extensive literature search and review as preparatory work for the evaluation of the essential composition of total diet replacement products for weight control. EFSA supporting publication 2015:EN-590.

Bekijk deze publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven