Palliatief team met gespecialiseerd verpleegkundigen en artsen

Het Maasstad Ziekenhuis heeft zich ten doel gesteld dat er binnen het ziekenhuis een duidelijke organisatiestructuur is met betrekking tot de palliatieve zorg (Expertisecentrum Palliatieve zorg). Om dit te bereiken startte een Consultatief Palliatief Team om consultatie te verlenen aan alle zorgverleners binnen het Maasstad Ziekenhuis.

Het Consultatief Palliatief Team bestaat uit twee verpleegkundig consulenten en twee artsen die gespecialiseerd zijn in palliatieve zorg en ondersteunt zorgverleners bij het verhelderen en/of oplossen van patiëntgebonden problematiek in de palliatieve fase.

Om het palliatieve zorgproces in het Maasstad Ziekenhuis inzichtelijk te maken en de effecten van het consultatief palliatief team op de palliatieve zorg te evalueren, voerde Pallas twee onderzoeken uit, naar:

  • Het huidige palliatieve zorgproces en het proces nadat het team van start was gegaan. Hiervoor verzamelden we onder andere gegevens over medische (be)handelingen tijdens de laatste opname (bijv. pijnbestrijding), medisch niet-noodzakelijk verblijf, plaats van voorkeur voor overlijden en de uiteindelijke plaats van overlijden. 
  • De tevredenheid van de patiënten over de zorg. Er is onder andere gevraagd naar zorgervaringen van de patiënten en naar het belang dat patiënten aan bepaalde aspecten van zorg (bv. lichamelijk, psychosociaal en geestelijk welbevinden) toekennen.

Het eerste onderzoek betrof een dossieronderzoek en het tweede een patiënttevredenheidsonderzoek waarbij we gebruikmaakten van de CQ-index (Consumer Quality Index). De data analyseerden we en de resultaten beschreven we in een rapport voor de opdrachtgever.

Opdrachtgever:

Maasstad Ziekenhuis

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven