Logopedische richtlijn voor Taalontwikkelingsstoornissen (TOS)

Pallas voerde literatuuronderzoek uit voor logopedische richtlijn voor Taalontwikkelingsstoornissen (TOS), in samenwerking met een richtlijn-werkgroep van deskundigen. Zeven procent van de 5-jarige kinderen in Nederland heeft een taalontwikkelingsstoornis. Veel van hen komen bij de logopedist terecht. Tot nu toe waren er geen landelijke protocollen hoe met TOS om te gaan. De nieuwe richtlijn is evidence-based en ontwikkeld op basis van wetenschap, praktijkkennis van logopedisten en ervaringskennis van ouders van kinderen en adolescenten met TOS.

De richtlijn geeft logopedisten handvatten die gebruikt kunnen worden bij signalering, diagnostiek en behandeling, maar geeft ook de mogelijkheid om beredeneerd van de richtlijn af te wijken. Dankzij de richtlijn kunnen (ouders van) cliënten ervan op aan dat de basis voor logopedisch handelen bij TOS overal in Nederland hetzelfde is.

Bij de start is door de richtlijn-werkgroep aan NVLF-leden gevraagd waar ze bij de behandeling van TOS tegenaan lopen. Deze geïnventariseerde knelpunten zijn teruggebracht tot zes uitgangsvragen over onder meer de criteria op basis waarvan TOS wordt vastgesteld, classificatiesystemen, kwaliteit van signaleringsinstrumenten, diagnose en effectiviteit van therapie. Voor elk van deze uitgangsvragen voerde Pallas systematisch literatuuronderzoek uit. Waar mogelijk maakten we hierbij gebruik van de GRADE-methodiek.

Opdrachtgever:

NVFL – Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie

Deel dit artikel

Publicatie

De richtlijn staat online bij de NVLF: 

Bekijk deze publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven