Toepassing en effectiviteit mindfulness

Mindfulness is een vorm van bewustzijn waarbij mensen observeren wat zich in hun lichaam en geest voordoet, zonder hierover te oordelen of meteen met handelingen erop te reageren.

In de multidisciplinaire richtlijnen Depressie en Angststoornissen komt mindfulness in een alinea over terugvalpreventie kort aan de orde. Er was echter nog niet vastgesteld of mindfulness aan de vereisten voor vergoeding uit het basispakket voldoet. Het CVZ wilde hierover uitsluitsel geven en de bestaande onduidelijkheid over de vergoeding wegnemen.

Pallas bracht op basis van interviews in kaart bij welke patiëntencategorie(en) of psychische stoornis(sen) mindfulness-trainingen gegeven worden. Daarnaast voerden we een systematische literatuurreview uit naar de effectiviteit van mindfulness bij verschillende psychische stoornissen. De resultaten uit het kwalitatieve onderzoek en het literatuuronderzoek beschreven we in een rapport voor de opdrachtgever.

Opdrachtgever:

CVZ – College voor Zorgverzekeringen (nu Zorginstituut Nederland)

Deel dit artikel

Publicatie:

Op basis van het onderzoek stelde de opdrachtgever het ‘Standpunt Mindfulness bij psychische stoornissen’ op voor de minister van VWS, zie de website van Zorginstituut Nederland.

Bekijk deze publicatie ››

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven