Terugdringen vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg

Voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg begeleidde Pallas het onderzoek ‘Zorg voor vrijheid’ naar het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in de verstandelijke gehandicaptenzorg en de verpleeghuiszorg.

Om het onderwerp vrijheidsbeperking prominent op de agenda zetten en instellingen te stimuleren de normen na te leven, hield de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de campagne ‘Vrijheid: wel zo veilig!’. Voor deze evaluatie van het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen in de zorg bezochten inspectieteams een steekproef van instellingen. Doel was het gebruik van vrijheidsbeperkingen zoveel mogelijk terug te dringen en te vervangen door verantwoorde, veilige en minder ingrijpende alternatieven.

De inspectie bezocht 55 locaties voor psychogeriatrie en 31 voor verstandelijk gehandicaptenzorg. Op basis van gesprekken, observaties en door inspectieteams ingevulde checklists is onderzocht welke vrijheidsbeperkende maatregelen voorkomen en welke factoren bijdragen aan toepassing van minder (ingrijpende) maatregelen. Ook zijn goede voorbeelden van preventieve en alternatieve maatregelen verzameld. Het onderzoek omvatte alle maatregelen die de vrijheid van cliënten beperken – van fysieke vrijheidsbeperking tot gedragsbeïnvloedende medicatie en van individuele afspraken, zoals over alcoholgebruik, tot vrijheidsbeperkingen voor een hele groep of afdeling.

Pallas verzorgde de data-handling van de twee vragenlijsten die bij de opeenvolgende inspectiebezoeken zijn gebruikt en van de inspectierapporten. We voerden ook de kwantitatieve en kwalitatieve analyses uit over de verzamelde gegevens. De opdrachtgever verwerkte onze gerapporteerde bevindingen in een eindrapport.

Opdrachtgever:

IGZ - Inspectie voor de Gezondheidszorg

Deel dit artikel

Publicatie:

Voor het IGZ-rapport ‘Zorg voor vrijheid: terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen kán en moet’, zie de  website van de Rijksoverheid.

Bekijk deze publicatie ››

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven