Inzet van hulpverleners bij rampen: psychosociale gevolgen en nazorg

Het meemaken van een ramp is ook voor geüniformeerde hulpverleners zoals van (vrijwillige) brandweer, ambulancedienst, GHOR en politie een schokkende gebeurtenis die grote invloed kan hebben op hun lichamelijke en/of psychische gezondheid.

Pallas onderzocht via deskresearch en interviews de organisatie van preventie en nazorg voor geüniformeerde hulpverleners in Nederland. Ook brachten we op basis van een review van de wetenschappelijke literatuur de psychosociale gevolgen bij geüniformeerde hulpverleners na de inzet bij rampen en grootschalige calamiteiten in kaart. 

Het rapport bevat aanbevelingen onder andere op het gebied van informatievoorziening over psychosociale problematiek, communicatie en afstemming tussen diensten en regio’s en de opvangstructuur voor enkele groepen hulpverleners.

Opdrachtgever:

Impact – Kenniscentrum voor psychosociale zorg na rampen

Deel dit artikel

Publicatie:

Speets AM, Kellert IM, Smilde-van den Doel DA (Pallas) ism De Vries M (Impact). Inzet van geüniformeerde hulpverleners bij rampen en grootschalige calamiteiten: psychosociale gevolgen en de organisatie van preventie en nazorg in Nederland. Inventarisatie en beleidsaanbevelingen. Rotterdam: Pallas health research and consultancy, oktober 2007.

Bekijk deze publicatie ››

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven