Zelfmanagement: wensen van chronisch zieken voor door ICT ondersteunde zorginformatie

Zelfmanagement bij chronische ziekten houdt onder meer in dat iemand meer over zijn/haar ziekte leert, praktische informatie opdoet, het medisch jargon en relevante behandelingsopties begrijpt en activiteiten onderneemt ter bevordering van zijn/haar gezondheidstoestand inclusief het monitoren van symptomen en signalen gerelateerd aan de gezondheidstoestand.

Internet is een nuttig medium om zelfmanagement te ondersteunen. Mensen met een chronische ziekte kunnen echter bij het gebruik van internet problemen ervaren, zoals bij het vinden van de voor hen relevante informatiebron die rekening houdt met hun persoonlijke situatie (taalvoorkeuren, cultuur), het niveau van zijn/haar gezondheidsgeletterdheid en begrip van de gezondheidszorg. Bij op maat gemaakte e-gezondheidsinformatie, gepersonaliseerd en gecontextualiseerd, wordt hiermee rekening gehouden.

Pallas deed voor en in samenwerking met het LUMC kwalitatief onderzoek naar de wensen en behoeften van mensen met een chronische ziekte (diabetes mellitus/reuma) bij het (zoeken naar) zorginformatie ter ondersteuning van hun zelfmanagement. De resultaten uit het onderzoek dienden ter voorbereiding op een subsidieaanvraag.

Opdrachtgever

LUMC – Klinische Informatiekunde

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven