Patient Reported Outcome Measures (PROMs) in klinische trials of cohorten met astmapatiënten

Patient Reported Outcomes (PRO) zijn rechtstreeks door de patiënt gerapporteerde bevindingen over zijn of haar gezondheidstoestand, zonder tussenkomst van een arts of iemand anders. Deze informatie van patiënten wordt verzameld via PROMs, Patient Reported Outcomes Measures.

De door de patiënt gerapporteerde uitkomsten kunnen worden gemeten in absolute termen, bijvoorbeeld als de ernst van een symptoom of ziekte, of als een verandering hiervan ten opzichte van een eerdere meting. In klinische trials worden PROMs gebruikt om het effect van een interventie te meten in termen van gezondheidswinst of -risico's.

Voor respiratoire ziekten en vooral voor astma en chronische obstructieve longziekte (COPD) zijn diverse PROMs ontwikkeld, zoals de AQLQ - Astma Kwaliteit van Leven-vragenlijst, de SGRQ - St. George’s Respiratory Questionnaire, de ACQ - Astma Controle Questionnaire en de ACT - Astma Controle Test.

Pallas beschreef de Patient Reported Outcomes en de PROMs die zijn gebruikt in klinische trials of cohorten met astmapatiënten voor het meten van het effect van diverse behandelingen van astma. Hiervoor verzamelden we data uit de Clinical Trial Registry en voerden we een systematische literatuurreview uit. In een rapportage voor de opdrachtgever vatten we alle informatie samen.

Opdrachtgever:

Farmaceutische industrie, Verenigde Staten

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven