In 2023 publiceerden de epidemiologen van het Herpes Zoster-team meerdere abstracts over de incidentie van Herpes Zoster (HZ) bij kwetsbare patiënten. Het team voerde één grote systematische literatuurreview uit om een beeld te krijgen van de incidentie van HZ in patiënten met een chronische aandoening, zoals immuungecompromitteerde patiënten, patiënten met chronische luchtwegaandoeningen, darmaandoeningen of kanker.
Herpes Zoster kennen we ook wel als gordelroos. Het wordt veroorzaakt door hetzelfde virus als waterpokken. Iedereen kan HZ krijgen, maar het komt vaker voor bij ouderen of mensen met verminderde weerstand. HZ kenmerkt zich door jeuk, pijn en vlekjes en blaasjes op de huid. Vaak aan één kant van het lichaam. De infectie kan pijnlijke plekken veroorzaken die nog lang gevoelig blijven.
Er is een vaccin beschikbaar voor de preventie van HZ. In Nederland kan je dit vaccin krijgen als je 50 jaar of ouder bent, of als je 18 jaar of ouder bent en een grotere kans hebt op gordelroos. Bijvoorbeeld door een aandoening als hiv of bij sommige behandelingen tegen kanker.
De literatuurreview liet zien dat HZ vaker voorkomt bij patiënten met COPD dan patiënten met astma. Grote studies lieten zien dat patiënten met darmaandoeningen vaker HZ krijgen dan patiënten zonder problemen met het afweersysteem. Ook nam de incidentie toe met leeftijd. Het literatuuronderzoek toonde ook een hogere incidentie aan bij patiënten met kanker in vergelijking met patiënten zonder kanker.
De volgende abstracts zijn gepubliceerd:
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer