Nieuws

« Terug

Anouk blogt: De schreeuwende minderheid en zwijgende meerderheid

afbeelding blog olijf-breed.jpg29 jan

Aan het begin van de corona-epidemie had ik een enerverend gesprek met een wijkagent over hoe hij de normen en waarden in Nederland ervaart. Hij typeerde de huidige maatschappij als de schreeuwende minderheid en de zwijgende meerderheid. Ons gesprek blijft hangen en in het afgelopen jaar zie ik met verbazing dat de schreeuwende minderheid waar de wijkagent op doelt, handig gebruik weet te maken van de sensatiezucht van een deel van de media, en zo een podium creëert voor hun standpunten. Nu we ons in een crisis op het gebied van de volksgezondheid bevinden, kan ik als wetenschappelijk onderzoeker niet langer op mijn handen blijven zitten.

Dit is de eerste grote pandemie in de geschiedenis van de moderne geneeskunde. Niemand heeft kant-en-klare oplossingen liggen. Het is dan ook begrijpelijk dat er veel onzekerheid en angst heerst. Waarom krijg ik dan het gevoel dat veel media er voor kiezen deze onrust verder aan te wakkeren? Ik zie nieuwsberichten die gebaseerd zijn op een beperkt deel van de beschikbare data of een specifieke interpretatie hiervan, en vaak bedoeld om een bestaand standpunt te ondersteunen. Een kritische blik op de bron blijft vaak uit. Een groot deel van de maatschappij zal niet verder gaan zoeken in de achterliggende data bij deze berichten en heeft ook niet de benodigde kennis om de data écht goed te begrijpen. Hoeveel mensen weten het verschil tussen een bacterie en een virus? Of snappen hoe een vaccin precies werkt? Hierdoor kunnen vertekende conclusies de publieke opinie makkelijk beïnvloeden.

Ik snap dat het veel minder interessant is om ‘saaie’ feiten naar buiten te brengen in plaats van sappige standpunten die tot veel discussie leiden en het aantal clicks of kijkcijfers verhogen. Maar is het niet de taak van de media om zich - zeker wanneer het de volksgezondheid betreft - vooral te richten op feiten uit onafhankelijk en goed uitgevoerd wetenschappelijk onderzoek, en de experts de ruimte te geven om een afgewogen geluid te laten horen?

Gelukkig zijn er veel collega wetenschappers, artsen en beleidsmakers die - soms met gevaar voor hun eigen veiligheid - in de schijnwerpers durven te stappen om Nederland een eerlijke en zo volledig mogelijke update te geven van het laatste - niet altijd goede - nieuws. En die als expert bereid zijn om lastige vragen te beantwoorden. Samen met hun teams, onder continue druk van nieuwe inzichten en uitdagingen, werken zij hard om de best passende oplossingen te zoeken voor deze ongekende gezondheidscrisis.

Ik maak deel uit van het team epidemiologen van Pallas. Ik ben gewend om neutraal en objectief naar data te kijken, kritisch na te denken over een valide onderzoeksopzet, sterke en zwakke punten van onderzoek in kaart te brengen en voorzichtig te zijn met het formuleren van conclusies. Met deze blog wil ik niet uit de zwijgende meerderheid stappen en me bij de schreeuwende minderheid voegen, maar hoop ik onze vakgenoten een hart onder de riem te steken voor de enorme moeite die zij doen om ons uit deze coronapandemie te helpen.

 

Dit is de eerste blog in een blogreeks op onze website. Het komende jaar zal elke maand een blog verschijnen van een onderzoeker bij Pallas. Daarin beschrijft ze op persoonlijke titel wat haar is opgevallen in de media, de maatschappij of in een onderzoek. Deze eerste blog is van projectleider Anouk Oordt. Bij Pallas betrokken bij een groot aantal systematische literatuurreviews, evaluatie-onderzoeken en kwantitatieve analyses op het gebied van infectieziekten, medicatie en volksgezondheid.

« Terug

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven