Nieuws

« Terug

We wensen al onze klanten en partners gezellige en rustige feestdagen!

Wat een jaar 2020 - kerst17 dec

Dit was het jaar waarin theoretische epidemiologie over pandemieën opeens werkelijkheid werd. Waarin iedereen het beroep van epidemioloog leerde kennen, de verspreiding van virusdeeltjes gesprek van de dag werd en anderhalvemetersamenleving een woord werd. Terwijl we recent weer in lockdown zijn gegaan komt 2020 langzaam tot een einde. Samen blikken we terug op dit vreemde jaar.

Creatieve oplossingen

Door corona konden geplande interviews en werkgroep-vergaderingen niet op de gebruikelijke manier plaatsvinden. Caroline van den Ende, senior onderzoek bij Pallas, had meerdere interviews met artsen over euthanasie gepland staan. Deze konden niet meer face-to-face worden afgenomen. “Bij een zwaar onderwerp zoals euthanasie kan het prettig zijn om elkaar echt te ontmoeten, want praten via de telefoon of beeldscherm schept toch wat afstand. En er zijn ook wel wat minpunten in praktische zin. Bij een face-to-face interview heb je geen last van een storende lijn of een beeld dat even hapert. Dat kan soms gebeuren, en dat leidt dan erg af. Het is ook niet goed voor de kwaliteit van je geluidsopname. Ik moest verder met mijn onderzoek, dus de interviews moesten plaatsvinden. Telefonisch interviewen heeft ook wel voordelen. Een interview via de telefoon of beeldbellen is vaak sneller in te passen in de drukke schema’s van artsen. Zo wist ik in coronatijd toch 21 artsen te spreken. En voor mijzelf was het prettig dat ik geen reistijd had, want de artsen werken verspreid over het hele land.”

Voor een ander project stonden focusgroepen met zorgprofessionals gepland. Het doel was om meer te weten te komen over taken en verantwoordelijkheden van verzorgenden en verpleegkundigen met betrekking tot voedings- en vochttekorten in de zorg. We vonden het niet gepast om in coronatijd zorgprofessionals te vragen hun kostbare tijd te besteden aan een focusgroep. Er werd daarom gekozen voor een online vragenlijst, zodat professionals zelf konden kiezen wanneer ze tijd aan het onderwerp wilden spenderen. Junior onderzoeker Nikki Vroom analyseerde de vragenlijsten: “De respons op de vragenlijst viel me eigenlijk niet tegen. Hoewel zorgprofessionals het heel druk hebben door corona, hebben toch ongeveer 300 professionals de vragenlijst ingevuld. We hebben reacties van o.a. verpleegkundigen, diëtisten, artsen en verzorgenden. De resultaten van de vragenlijst hebben we besproken in de digitale werkgroepvergadering. De vele discussie- en aanknopingspunten zijn waardevolle input om de uitgangsvraag verder mee uit te werken. Ondanks de volle agenda’s van de werkgroepleden, ook allemaal zorgprofessionals, en de onverwachtse aanpassingen aan het project, denk ik nog steeds dat we in deze lastige tijd een mooie kwaliteitstandaard kunnen maken. ”

Alles went

Uiteindelijk went de situatie en het thuiswerken, en worden we steeds beter met beeldbellen. Senior onderzoeker Jennifer Eeuwijk vond het in het begin wennen, maar heeft nu haar draai wel gevonden: “Natuurlijk was het in het begin heel erg wennen. Ik miste mijn fietstocht naar het werk. Op kantoor vang je af en toe iets op over een ander project of je mengt je in een discussie over een project. Thuis ben je veel gerichter met één ding bezig. Het werk aan de projecten is niet echt anders geworden. Het is vooral de menselijke interactie die anders is. Maar dat went ook wel. Dat zie je ook om je heen. De digitale werkgroepvergadering voor de kwaliteitsstandaard ging veel beter dan ik had verwacht. We vergaderden via MS Teams. Mensen staken netjes hun hand op bij een vraag. En eigenlijk was er veel interactie en discussie, zoals bij een normale vergadering.”

Ook Nikki is gewend geraakt aan het thuiswerken: “Ik woon niet dichtbij Rotterdam dus had altijd veel reistijd. Ik hou nu meer vrije tijd over op een dag, wat zeker een luxe is. Op kantoor kon ik wel altijd makkelijk vragen stellen aan andere collega’s of even gezellig een praatje maken. Nu moet dat via Skype. Maar ook dat werkt prima. In het begin was het zeker wennen, maar nu ben ik eraan gewend. We hebben een grote systematische literatuurreview met 180 geïncludeerde artikelen gewoon op tijd opgeleverd aan de klant.”

Nieuwe projecten

Gelukkig had de coronacrisis geen gevolgen voor de projecten die voor die tijd al liepen. Alles liep door. Na een kleine dip in het voorjaar kwamen in de zomer ook weer aanvragen voor nieuwe projecten binnen. Jennifer: “De projecten voor BAG (Bundesamt für Gesundheit, in Zwitserland) liepen door en er zijn zelfs meerdere nieuwe projecten gestart. We merken bij deze internationale projecten weinig van corona. Het enige nadeel is dat er geen kick-offs in Zwitserland worden gehouden. Het is altijd leuk om een projectteam in real life te zien en elkaar op die manier beter te leren kennen. De tweewekelijkse digitale vergaderingen zorgen er voor dat we toch goed met elkaar in contact blijven en iedereen goed op de hoogte is van het proces. Ik weet niet of we zonder corona ook zoveel contact zouden hebben gehad.”

In de zomer werd Pallas door het RIVM gevraagd ondersteuning te bieden bij het team verantwoordelijk voor het beschrijven van de omvang van de uitgestelde, afgeschaalde, vermeden of niet gegeven zorg tijdens de COVID-19 epidemie. Caroline schreef mee aan het rapport dat 15 december is gepubliceerd: “Sinds de zomer hebben we hard gewerkt om gegevens te verzamelen over afgeschaalde of aangepaste zorg. Het was een flinke uitdaging om de vele informatie uit de verschillende zorgsectoren samen te voegen tot een leesbaar rapport. Daarnaast was het natuurlijk heel bijzonder om bij te kunnen dragen aan een project dat zo actueel is.”

We sluiten dit jaar af met vertrouwen in de toekomst. We wensen al onze klanten en partners gezellige en rustige feestdagen!

« Terug

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven