Nieuws

« Terug

“Gelukkig weinig analyses mogelijk met medicijngebruik”

medicijngebruik.jpg06 aug

Wisselende berichten rondom het coronavirus en medicatie brachten vragen en onzekerheid in het begin van de pandemie. Er was veel onduidelijk over kwetsbaarheid door bepaalde medicatie of chronische aandoeningen. Had die onzekerheid effect op het medicijngebruik van Nederlanders? In ons onderzoek naar zorggebruik tijdens de coronacrisis vroegen we respondenten naar hun medicijngebruik. De resultaten bleken geruststellender dan verwacht.

Aanleiding voor het onderzoek
Onderzoeker Jennifer Eeuwijk vertelt: “In het begin van de coronacrisis hoorde ik van enkele mensen in mijn omgeving dat ze niet wisten of ze hun medicijnen wel konden blijven gebruiken. Zorgt een afweerremmer tegen reuma voor meer kans om ernstig ziek te worden door COVID-19? Was ibuprofen opeens onveilig geworden? Toen we begonnen met het vragenlijstonderzoek naar zorggebruik wilde ik dus ook graag medicijngebruik meenemen. Over huisartsenzorg hoorden we veel op het nieuws, maar over medicijngebruik hoorden we minder. In het onderzoek zijn twee onderdelen meegenomen over medicijngebruik: het aanpassen van de gebruikelijke dosis, en het ophalen van recepten bij de apotheek.”

Dosis zelf aanpassen
Het vragenlijstonderzoek liet zien dat 44% van de 2,037 respondenten (n=899) in de afgelopen 12 maanden medicatie voor chronische aandoeningen gebruikten. De meeste gebruikte medicijnen zijn bloeddrukverlagers (35%), maagbeschermers (29%), cholesterolverlagers (29%), pijnmedicatie (23%), en medicatie voor astma of COPD (22%). Vervolgens werd gevraagd of mensen de dosis van hun medicatie hadden verhoogd of verlaagd. Slechts 4,5% van de respondenten (n=40) heeft tijdens de eerst maanden van de coronacrisis zelf de dosis van de medicatie verhoogd of verlaagd. “Dat is minder dan we hadden verwacht. Het valt op dat er maar weinig mensen minder medicijnen gebruikten omdat ze dachten daar kwetsbaarder van te worden. ”

Herhaalrecepten ophalen
Aan de respondenten werd gevraagd of ze in de afgelopen twee maanden (tijdens de intelligente lockdown) een (herhaal)recept van de huisarts hebben gekregen voor medicijnen. In totaal kregen 892 respondenten (44% van totaal) een (herhaal) recept voor een medicijn. Het medicijn werd door 96% (n=855) van de respondenten opgehaald; de overige 4% (n=37) haalde het medicijn niet op. “Ook hier zien we dat bijna iedereen de bestelde medicijnen ophaalde bij de apotheek. Maar een heel klein deel van die mensen haalde het niet op omdat ze bang zijn om besmet te raken met het coronavirus bij de apotheek.”

Kleinere aantallen dan verwacht
“Helaas zijn de aantallen respondenten die de dosis zelf aanpassen of hun medicatie niet ophalen bij de apotheek te klein om er nog verdere data-analyses mee te doen. Dat is jammer voor ons als onderzoekers”, zegt onderzoeker Jennifer Eeuwijk, “maar eigenlijk is het vooral goed nieuws dat de groepen zo klein zijn dan verdere analyses weinig zinvol zijn en dat is belangrijker.”

De resultaten van het onderzoek over zorggebruik zijn opgenomen in de derde Kort cyclische rapportage indirecte effecten covid-19 van het RIVM.

Meer informatie over het gehele onderzoek is te vinden op onze pagina Zorggebruik tijdens de coronacrisis

« Terug

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven