Nieuws

« Terug

Uitgangsvragen kwaliteitsstandaard Voedings- en vochttekort in de zorg vastgesteld

vraagtekens.jpg02 dec

Kwetsbare ouderen, patiënten met kanker, eerste- en tweedelijnszorg en ethiek, zijn belangrijke onderwerpen die aan bod komen bij het beantwoorden van de uitgangsvragen over screening en diagnostiek, interventies, en taken en verantwoordelijkheden bij de zorg rondom voeding- en vochttekort door verpleegkundigen en verzorgenden.

De input voor de uitgangsvragen werd in maart jl. aangeleverd tijdens een interactieve knelpuntenanalyses, georganiseerd voor cliënten/patiënten en mantelzorgers, professionals (zoals verpleegkundigen, verzorgenden, artsen, diëtisten), docenten en onderzoekers. Daar werd aan de aanwezigen de vraag gesteld welke knelpunten worden ervaren bij de zorg rondom voedings- en vochttekorten. De werkgroep heeft de grote hoeveelheid input geclusterd en geprioriteerd, resulterend in 8 modules en submodules. In de zomer van 2019 zijn de uitgangsvragen en modules beoordeeld en goedgekeurd door V&VN en ZonMw.
De komende tijd werken subwerkgroepen aan de beantwoording van de uitgangsvragen. Dit gebeurt via verschillende methoden, bijvoorbeeld systematisch literatuuronderzoek, het verzamelen van best practices of in kaart brengen van expertopinies. Bij het beantwoorden van de uitgangsvragen maken we, waar mogelijk,  gebruik van richtlijnen en instrumenten die al bestaan. Per module ontwikkelt de werkgroep een eindproduct dat goed aansluit bij de behoeften in de praktijk, zoals een evidence based richtlijn, een consensus based richtlijn of een samenvattingskaart voor professionals. Naast materialen voor zorgprofessionals is het ontwikkelen van informatie in begrijpelijke taal voor de patiënt en mantelzorger belangrijk.

Achtergrond
Alliantie Voeding in de Zorg en Pallas health research and consultancy werken samen aan de ontwikkeling van de Kwaliteitsstandaard Voedings- en vochttekort voor verpleegkundigen en verzorgenden, in opdracht van V&VN en gesubsidieerd door ZonMw.
Voedings- en vochttekorten komen veel voor. Dit heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid van een patiënt en hiermee de kosten van de zorg. Denk aan een verlaging van de weerstand, een  vertraagde wondgenezing en een verhoogde kans op ziekte gerelateerde problemen, zoals decubitus en vallen. Op de lange termijn is de kans op chronische ziekten verhoogd en neemt de kwaliteit van leven af. Verpleegkundigen en verzorgenden geven aan te weinig kennis van optimale voedingszorg te hebben. Dit terwijl juist zij een belangrijke rol spelen bij de patiënt. Een kwaliteitsstandaard biedt handvatten voor herkenning van tekorten en voor de behandeling en monitoring daarvan.

« Terug

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven