Nieuws

« Terug

Beyond Skin Deep - de immuunrespons van de huid op besmetting met de bacterie Borrelia- door Lauren Mason

Foto promotie Lauren.jpg15 okt

Na 4 jaar onderzoek te hebben gedaan aan het Centrum voor Experimentele en Moleculaire Geneeskunde van het AMC en daarna 3 jaar bij Pallas te hebben gewerkt, promoveerde Lauren Mason 12 september tot Doctor met haar proefschrift Beyond Skin Deep: exploring interactions between Borrelia and the host immune system. Dit proefschrift levert een bijdrage aan de basale kennis over de immuunrespons op Borrelia. Dit kan leiden tot het ontwikkelen van een vaccin of het identificeren van processen waarbij therapeutisch ingegrepen kan worden.

De ziekte van Lyme; veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi,  is de meest voorkomende door teken-overdraagbare ziekte in Europa en de V.S. Wanneer de bacterie in de huid komt, volgt er een cascade aan reacties waaronder activatie van gespecialiseerde immuuncellen zoals dentritische cellen die het immuunsysteem activeren. Lauren heeft in haar proefschrift gekeken naar de initiële immuunreactie van Borrelia burgdorferi maar hiernaast ook onderzoek gedaan naar Borrelia miyamotoi; een bacterie waarvan recent is ontdekt dat het terugkerende koorts episodes (relapsing fever) kan veroorzaken.

Lauren gebruikte een nieuw opgezet huidmodel (afvalproducten van plastische chirurgische operaties) om de afweerreactie van de huid op Borrelia bacterien te onderzoeken. Dit model kan ook gebruikt worden om vaccine-kandidaten te kunnen bestuderen en om de effecten van tekenspeeksel op de immuunrespons tegen Borrelia te onderzoeken. Het onderzoek naar Borrelia miyamotoi geldt als een van de eerste onderzoeken naar de afweerresponse van deze tot nu toe vrij onbekende bacterie.

Lauren promoveerde bij prof. dr. J.W.R. Hovius en prof. dr. T.B.H. Geijtenbeek.

Meer informatie over de studies en het proefschrift zijn op de te vragen via mason@pallashrc.com

« Terug

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven