Nieuws

« Terug

Opmars van uitbraken van meningokokkenziekte veroorzaakt door serogroep W135

meningococcal outbreaks wereldkaart.jpg14 mei

Meningokokkenziekte is een besmettelijke ziekte met een ernstig beloop. Mensen die de ziekte overleven hebben vaak langdurig last van de gevolgen van de ziekte. De ziekte komt vaak voor in geconcentreerde uitbraken. De bacterie Neisseria meningitidis is verantwoordelijk voor de ziekte.  Een infectie van de bacterie kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, en uiteindelijk overlijden tot gevolg hebben. Pallas voerde in opdracht van farmaceut Sanofi Pasteur een systematische literatuurreview uit naar uitbraken van meningokokkenziekte.

Deze review had een wereldwijde focus, maar meningokokken-uitbraken in de Meningitis Belt (sub-Sahara Afrika) werden niet meegenomen. Het extreem hoge aantal uitbraken in dit gebied zou het algemene beeld dat we proberen te krijgen te veel vervormen. Er is gezocht naar peer-reviewed artikelen in PubMed en Embase en naar rapporten in de grijze literatuur, gepubliceerd tussen januari 1966 en juli 2017. Van de 3.067 gevonden publicaties zijn er na kritische selectie uiteindelijk 73 opgenomen in de review. Deze artikelen en rapporten beschreven 83 uitbraken van meningokokkenziekte, waarvan de meeste plaatsvonden in Amerika of Europa.

Serotypen

Er zijn verschillende serotypen meningokokken verantwoordelijk voor de ziekte. Wanneer in een bepaalde populatie in een korte periode meerdere ziektegevallen voorkomen van dezelfde serogroep, spreekt men van een uitbraak. Van de 83 uitbraken beschreven in deze review, waren de meeste van serogroep C (61%), gevolgd door serogroepen B (29%), A (5%) en W135 (4%). Uitbraken veroorzaakt door serogroep W135 vonden vooral in de laatste 15 jaar plaats en lijkt dus met een opmars bezig te zijn. Zowel op het noordelijke- als zuidelijke halfrond piekten de uitbraken van meningokokken in de koude maanden van het jaar.   

Case-fatality

Van 54 uitbraken kon de mate van dodelijkheid van de uitbraak worden berekend, de zogenaamde ‘case fatality rate’. Deze verschilde sterk per uitbraak en liep uiteen van 0% tot 80%. Er werd ook gekeken naar de ‘case fatality rate’ per regio, per leeftijdsgroep en per serogroep maar door de kleine aantallen waarop de percentages zijn berekend en door de grote range die gevonden zijn kon hier geen conclusies uit getrokken worden.

De resultaten van de review geven een beeld hoe meningokokkenziekte zich ontwikkelde in de afgelopen 50 jaar. De resultaten kunnen gebruikt worden voor het monitoren van toekomstige veranderingen in meningokokkenziekte-uitbraken en strategieën voor het voorkomen van de ziekte.

Bekijk publicatie

« Terug

Deel dit bericht

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven