V&VN-richtlijn Signaleren van pijn bij mensen met verstandelijke beperkingen

Pallas werkte mee aan de ontwikkeling van de multidisciplinaire richtlijn ‘Signaleren van pijn bij mensen met een verstandelijke beperking’. De richtlijn gaat over de zorg voor volwassenen (18-50 jaar) met een verstandelijke beperking (VB) en uitingsbeperkingen en is bestemd voor verpleegkundigen, verzorgenden, andere hulpverleners met een ondersteunende en/of begeleidende rol en familie/naasten.

Ook is de richtlijn te gebruiken door andere zorgverleners uit het multidisciplinaire team van zorgverleners voor mensen met VB, zoals gedragsdeskundigen, therapeuten, artsen en medisch psychologen, en in ziekenhuizen en revalidatiecentra.

De richtlijn beschrijft het verpleegkundig proces in de gehandicaptensector bij het signaleren van pijn bij mensen met VB en het verpleegkundig handelen als pijn gesignaleerd is. In de richtlijn wordt ook aandacht besteed aan de bruikbaarheid van meetinstrumenten voor volwassenen met VB en uitingsbeperkingen.

Voor het opstellen van de wetenschappelijke onderbouwing van de richtlijn en de conclusies voerde Pallas in nauwe samenwerking met een werkgroep van deskundigen een systematische literatuurreview uit naar pijnsignalering. Ook adviseerden we de projectleider over de aanpak tijdens het gehele richtlijnproces.

Opdrachtgever:

Trimbos Instituut

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven