Voor- en nadelen van borstkankerscreening bij vrouwen van 40-49 jaar

Pallas voerde in samenwerking met het Erasmus MC een systematische literatuurreview uit op het gebied van borstkankerscreening. De resultaten hiervan waren bestemd voor het European Commission Joint Research Centre (ECJRC) dat de opdracht heeft nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de screening op en diagnose van borstkanker.

Momenteel is er geen screeningsprogramma gericht op borstkanker voor vrouwen tussen de 40 en 49 jaar. In de meeste westerse landen wordt mammografie-screening aanbevolen voor vrouwen vanaf 50 jaar. Er is discussie of deze screening moet worden uitgebreid naar jongere vrouwen. De voor- en nadelen van borstkankerscreening bij 40-49-jarige vrouwen die geen klachten hebben en niet onder behandeling zijn voor borstkanker zijn daarom in kaart gebracht. De concrete vragen voor de review waren of screening via mammografie onder 40-49-jarige vrouwen een reductie in sterfte oplevert, wat de proportie van vals-positieve en vals-negatieve screeningsuitslagen is, of er overdiagnose optreedt en welk stralingsrisico er is.

We doorzochten de literatuurdatabases Embase, Medline (OvidSP), Cochrane Library en PubMed op relevante randomized controlled trials (RCT’s). Met de GRADE-methodiek beoordeelden we de kwaliteit en het niveau van het wetenschappelijke bewijs. De vier artikelen die overbleven betroffen twee trials, de ‘Age trial’ en de ‘Canadian National Breast Screening Study-I’ (CNBSS-I). De resultaten vatten we samen in evidencetabellen.

Deel dit artikel

Publicatie:

De resultaten van de review zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel:

Van den Ende C, Oordt-Speets AM, Vroling H, Van Agt HME. Benefits and harms of breast cancer screening with mammography in women aged 40-49 years: A systematic review. Int J Cancer. 2017;141:1295-1306.

Bekijk deze publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven