Guidance voor programmatische bestrijding van latente tuberculose-infecties in de EU

Preventie van latente tuberculose-infecties (LTBI) is belangrijk voor de eliminatie van tuberculose (TB). Momenteel pakken de lidstaten van de EU/EEA de beheersing van TB op verschillende manieren aan, waarbij sommige lidstaten een systematische en programmatische aanpak van LTBI-preventie hebben. Een dergelijke aanpak kan waardevol zijn voor alle EU/EEA-lidstaten.

Voor ECDC startte Pallas samen met het Erasmus MC een uitgebreide inventarisatie en beoordeling van de mogelijke voordelen en risico’s van het invoeren van LTBI-preventie in TB-preventieprogramma’s binnen de EU/EEA. Dit resulteerde in een evidence-based guidance voor de programmatische aanpak van de preventie van LTBI.

In het eerste deel van het onderzoek hebben we meningen van deskundigen geïnventariseerd, via een vragenlijst en een workshop met vertegenwoordigers van EU/EEA-lidstaten en kandidaat-lidstaten en relevante organisaties op het gebied van TB. Eén van de doelstellingen van deze workshop was het formuleren van onderzoeksvragen voor uit te voeren systematische reviews naar relevante aspecten van LTBI-preventie. Deze systematische reviews voerden we uit in nauwe samenwerking met de WHO, die werkte aan een richtlijn voor LTBI-diagnose en -behandeling. Via een GRADE-review evalueerde Pallas o.a. de effectiviteit van interventies die zijn gericht op het starten met, volhouden en voltooien van LTBI-behandelingen. Ook voerde Pallas een review van bestaande reviews uit voor de geïdentificeerde onderzoeksvragen. De uitkomsten van alle voor ECDC en WHO uitgevoerde systematische reviews en de review van reviews hebben we geanalyseerd en samengevat in een datasynthese-rapport.

Naast de systematische literatuurreview voerde het Erasmus MC, ondersteund door Pallas, modellering van TB-transmissie en kosteneffectiviteitsanalyses van interventies gericht op LTBI-preventie uit. Vervolgens voerden we een Delphi-onderzoek uit onder experts voor evaluatie van de resultaten van de reviews en de kosteneffectiviteitsanalyses en het formuleren van conclusies voor de guidance. Op basis hiervan hebben we de guidance opgesteld voor programmatische preventie van latente tuberculose-infectie in de Europese Unie.

Opdrachtgever:

ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control, Stockholm, Zweden

Deel dit artikel

Publicatie:

Rosales-Klintz S, Bruchfeld J, Haas W, Heldal E, Houben RMGJ, van Kessel F, Mandelbaum M, Matteelli A, Migliori GB, Oordt-Speets A, Solovic I, Vašáková M,Verver S, de Vlas SJ, Vonk Noordegraaf-Schouten MJM,de Vries G, Zenner D, van der Werf MJ. Guidance for programmatic management of latent tuberculosis infection in the European Union/European Economic Area. Eur Respir J. 2019;53:1802077.

Bekijk deze publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven