Toepassing en effectiviteit van mindfulness

Mindfulness (‘opmerkzaamheid’) is een vorm van bewustzijn waarbij mensen observeren wat zich in hun lichaam en geest voordoet, zonder hierover te oordelen of er meteen met handelingen op te reageren. In de multidisciplinaire richtlijnen ‘Depressie’ en ‘Angststoornissen’ komt mindfulness kort aan de orde in een alinea over terugvalpreventie, maar vastgesteld was nog niet of mindfulness aan de vereisten voor vergoeding uit het basispakket voldoet. Het CVZ wilde hierover uitsluitsel geven en de bestaande onduidelijkheid over de vergoeding wegnemen.

Pallas voerde een systematische literatuurreview uit naar de effectiviteit van mindfulness bij verschillende psychische stoornissen. Daarnaast brachten we via expertinterviews in kaart bij welke patiëntencategorie(en) of psychische stoornis(sen) mindfulness-trainingen gegeven worden.

Het CVZ formuleerde op basis van het Pallas-rapport het ‘Standpunt Mindfulness bij psychische stoornissen’ (2013) voor de minister van VWS en adviseerde zorgverzekeraars ermee rekening te houden in hun inkoop- en vergoedingenbeleid.

Opdrachtgever:

College van Zorgverzekeringen (nu Zorginstituut Nederland)

Deel dit artikel

Publicatie:

Caroline van den Ende, Anouk Oordt  Judith van den Bosch. Toepassing en effectiviteit van mindfulness bij psychische stoornissen. Expertinterviews en systematisch literatuuronderzoek. Rotterdam: Pallas, 2012. Het volledige rapport is met het advies van CVZ te downloaden via Zorginstituut Nederland

Bekijk deze publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven