Onderzoeksvoorstel evaluatie Energie in Balans

Voor het aanpakken van sociale hulpvragen van mensen die bij de huisarts komen, ontwikkelde een Rotterdamse huisarts samen met een coach de groepscoaching ‘Energie in Balans’. Een alternatieve interventie voor de tot dan toe gebruikelijke probleemgerichte interventies.

De huisarts zag sommige vrouwen veel vaker dan gemiddeld bij haar op het spreekuur verschijnen. Naast lichamelijke klachten zoals moeheid, hoofdpijn, duizeligheid, schouder- en nekklachten gaven deze vrouwen diverse vergelijkbare emotionele problemen aan, waaronder een laag energieniveau en lusteloosheid. Kenmerkend was ook dat de vrouwen een laag zelfbeeld hadden en geen of een beperkt sociaal netwerk. Voor de klachten was geen medische oorzaak te vinden en eerder aangeboden psychische en/of maatschappelijke hulpverlening bleef zonder resultaat.

De groepscoaching ‘Energie in Balans’ is een gestructureerd en doelgericht proces, waarbij een coach de deelnemers interactief aanzet tot effectief gedrag door bewustwording en persoonlijke groei, het vergroten van het zelfvertrouwen en het exploreren, ontwikkelen en toepassen van de eigen mogelijkheden. De huisarts toetste ‘Energie in Balans’ in een kleine pilot met zes vrouwen (alleenstaande moeders) met overeenkomstige klachten, om na te gaan of de interventie in combinatie met individuele coaching, de klachten kon verminderen. Er was een controlegroep van zes gescheiden moeders die een traject bij een hulpverleningsinstantie volgden. Deze pilotstudie bleek succesvol, de vrouwen uit de interventiegroep voelden zich beter en kwamen minder vaak met klachten bij de huisarts.

Pallas werkte een onderzoeksvoorstel uit voor een vervolgpilot om de effectiviteit van het ontwikkelde programma verder te onderzoeken. Doel van deze studie was na te gaan of ‘Energie in Balans’ bijdraagt aan de structurele vermindering van gezondheidsklachten op langere termijn, breder toepasbaar was (meer praktijken, wijken, omstandigheden) en onder welke (rand)voorwaarden, en welke mogelijkheden er waren om het programma te borgen in het zorgstelsel. We onderbouwden het onderzoeksvoorstel via informatie uit de wetenschappelijke literatuur en (telefonische) interviews met bij de interventie betrokken personen. ZonMw verstrekte subsidie om de (kosten)effectiviteit van de interventie verder te onderzoeken.

Opdrachtgever:

Zorgimpuls, regionale ondersteuningsstructuur eerste lijn

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven