Beoordelen voorstellen ‘Terugdringen dwang en drang in de GGZ’

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelde jaarlijks budget beschikbaar voor kwaliteitsverbetering in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) voor het terugdringen van dwang- en drangmaatregelen. Instellingen konden voor deze verbetering van de patiëntveiligheid een aanvraag indienen voor budgetverhoging op basis van een beleidsregel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). GGZ Nederland was verantwoordelijk voor de verdeling van de door VWS beschikbaar gestelde middelen. 

GGZ Nederland vroeg Pallas in twee jaren de projectvoorstellen voor budgetverhoging dwang- en dranggelden volgens de betreffende NZa-beleidsregel te beoordelen. Samen met GGZ Nederland stelden we randvoorwaarden en beoordelingscriteria op, op grond waarvan we in totaal circa 120 voorstellen toetsten. We brachten aan GGZ Nederland advies uit voor besluitvorming over honorering van de aanvragen. 

Via de verleende subsidies zijn bijvoorbeeld de volgende (deel)projecten uitgevoerd door ggz-instellingen:

  • Multidisciplinaire besprekingen van crisisgevallen (separaties of andere incidenten). Doel: bewustwording van dwang en drang, leren van elkaar, evalueren van interventies.
  • Implementeren van de crisiskaart: een kaart waarop cliënten kunnen aangeven wat ze belangrijk vinden in een crisis, wat ze nodig hebben en wie bijvoorbeeld benaderd kan worden. Doel: cliënt heeft meer regie over eigen behandeling.

Opdrachtgever:

GGZ Nederland

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven