Interactieve bijeenkomst met patiënten en zorgverleners voor inhoud multidisciplinaire richtlijn

Voor het bepalen van de inhoudelijke onderwerpen van een te ontwikkelen multidisciplinaire richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van en het functioneren met multiple sclerose (MS) organiseerde Pallas een interactieve bijeenkomst. Hieraan namen ervaringsdeskundigen (mensen met MS) deel, naast een brede groep zorgverleners, waaronder neurologen, revalidatieartsen, psychologen, fysiotherapeuten, MS-verpleegkundigen, verpleeghuisartsen en Arboartsen.

We organiseerden de bijeenkomst samen met een moderator volgens de Open Space-methode. Deze methode is geschikt voor grote groepen waarin diverse belangen vertegenwoordigd zijn en heeft een interactief karakter. De inhoudelijke sturing van de bijeenkomst ligt volledig bij de deelnemers. Door een grote groep mensen met MS intensief bij deze bijeenkomst te betrekken, kon het patiëntenperspectief optimaal in de te ontwikkelen richtlijn meegenomen worden. De zorgverleners konden hun ideeën eerst in een separaat deel van de bijeenkomst inbrengen en in de loop van de dag in interactie met de mensen met MS. De bijeenkomst leverde zo inzicht op in de onderwerpen die mensen met MS en hun zorgverleners van belang vinden voor de behandeling van en het functioneren met MS. De deelnemers waren zeer positief over de bijeenkomst.

Pallas analyseerde alle gegevens van de Open Space-bijeenkomst en verwerkte de resultaten in een rapport. Op basis van de geïdentificeerde onderwerpen stelden we vervolgens in samenwerking met de opdrachtgever en de richtlijnwerkgroep uitgangsvragen op. Deze zijn voor de richtlijn uitgewerkt en beantwoord via systematisch literatuuronderzoek. Delen van dit literatuuronderzoek zijn door Pallas uitgevoerd, in samenspraak met de richtlijnwerkgroep voor het beoordelen van de bevindingen en het opstellen van de aanbevelingen voor diagnostiek, behandeling en ondersteuning van functioneren.

Opdrachtgever:

CBO

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven