Ontwikkeling guidance over bestrijding latente tuberculose-infecties

Pallas voerde een Delphi-studie uit om richtinggevende conclusies over een programmatische aanpak van de preventie van latente tuberculose-infecties (LTBI) te formuleren op basis van eerder verzameld wetenschappelijke bewijs. Deze conclusies moesten worden verwerkt in een ‘guidance’-document voor de EU/EEA-lidstaten. Aan het Delphi-onderzoek nam een wetenschappelijk panel deel dat bestond uit experts op het gebied van tuberculose (TB) uit EU/EEA-lidstaten en kandidaat-lidstaten en van bij TB-preventie betrokken organisaties.

De gemodificeerde Delphi-studie bestond uit vier ronden:

  1. De eerste ronde was schriftelijk. Het expertpanel ontving hiervoor het rapport met de bevindingen uit de wetenschappelijke literatuur over de preventie van LTBI. Via een vragenlijst inventariseerden we de meningen van de experts over deze bevindingen wat betreft de relevantie van het wetenschappelijke bewijs, de haalbaarheid van interventies en de verwachte kosteneffectiviteit.
  2. De tweede ronde bestond uit een bijeenkomst met het expertpanel. Pallas presenteerde de resultaten van Delphi-ronde 1, op basis waarvan gediscussieerd is over o.a. de volgende thema’s: hoog-risicogroepen waarop het preventiebeleid zich zou moeten richten, het diagnosticeren en behandelen van LTBI en opties voor preventieve interventies en de programmatische aanpak van LTBI-preventie. We vroegen de panelleden vervolgens om conceptconclusies voor deze thema’s te formuleren gebaseerd op het wetenschappelijk bewijs, de resultaten van Delphi-ronde 1, de discussie en hun eigen expertise. In de meeting werd voorlopige consensus bereikt over deze conceptconclusies.
  3. De derde ronde bestond uit een schriftelijke consensusronde over de geformuleerde conceptconclusies, om hiermee tot eindconclusies te komen voor alle thema’s.
  4. De vierde ronde werd gevormd door een schriftelijke consensusronde over de opbouw en formulering van het complete guidance-document, inclusief relevante overwegingen en discussiepunten.

Opdrachtgever:

ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control, Stockholm, Zweden

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven