Delphi-onderzoek naar kostenontwikkeling implantaatgedragen gebitsprothesen

Om inzicht te krijgen in de factoren die de kostenontwikkeling van implantaatgedragen gebitsprothesen beïnvloeden en welke maatregelen ‘gepast gebruik’ van deze zorg bevorderen, voerde Pallas een gemodificeerd Delphi-onderzoek uit.

In twee schriftelijke ronden legden we vragenlijsten voor aan 19 experts, waaronder beleidsmakers, zorgverleners (tandartsen, kaakchirurgen, kaakchirurg-implantologen, tandarts-implantologen en tandprothetici) en vertegenwoordigers van tandheelkundige en chirurgische beroepsverenigingen, vijf zorgverzekeraars/ZN en een patiëntenorganisatie. De eerste ronde was gericht op een zo breed mogelijke inventarisatie van informatie, standpunten en visies omtrent de kostenontwikkeling en toepassing van de gebitsprothesen. We legden de experts open vragen en stellingen voor, waarbij we steeds vroegen naar onderliggende argumentatie voor factoren en maatregelen. In de tweede ronde vroegen we het expertpanel via stellingen aan te geven welke mogelijke maatregelen de kostenontwikkeling en ‘gepast gebruik’ van implantaatgedragen gebitsprothesen zouden kunnen bevorderen. Deze stellingen waren gebaseerd op de resultaten uit de eerste ronde. Voor de analyse van alle verzamelde gegevens gebruikten we software voor kwalitatieve data-analyse.

De resultaten van elke Delphi-ronde verwerkten we in conceptrapportages die aan het expertpanel zijn voorgelegd voor feedback en aanvullingen. Deze conceptrapportages verwerkten we in een eindrapportage.

Opdrachtgever:

College voor Zorgverzekeringen (nu Zorginstituut Nederland)

Deel dit artikel

Publicatie:

De opdrachtgever gebruikte de resultaten van het Delphi-onderzoek voor een advies over implantaatgedragen gebitsprothesen voor de minister van VWS, zie de website van Zorginstituut Nederland.

Bekijk deze publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven