Gezondheidsverschillen in Den Haag

In de Stadsenquête Den Haag is een aantal vragen opgenomen over de gezondheid van de Haagse burger. Zo wordt gevraagd naar het gebruik van genotsmiddelen, ervaren gezondheid, chronische aandoeningen en gebruik van eerstelijns gezondheidszorg.

Van 3.750 16-74-jarige Hagenaars analyseerde Pallas in samenwerking met GGD Den Haag de gezondheidsgegevens, waarbij we vooral aandacht besteedden aan de samenhang met etnische afkomst en opleidingsniveau. Allochtone Hagenaars bijvoorbeeld bleken, met uitzondering van niet-Hindoestaanse Surinamers, hun gezondheid als slechter te ervaren dan autochtone Haagse mannen en vrouwen. Dit betekende overigens niet dat zij per definitie ook vaker aan chronische aandoeningen lijden. Wel komt diabetes meer voor onder alle allochtone groepen met bijvoorbeeld een zeer hoge prevalentie van 30% onder oudere Hindostaanse Surinamers (60-74 jaar).

Over het onderzoek schreven we een rapport voor de opdrachtgever. Ook zijn we coauteur van een wetenschappelijk artikel.

Opdrachtgever:

Gemeente Den Haag – Dienst OCW – GGD Den Haag

Deel dit artikel

Publicatie:

Ariëns GAM, Middelkoop BJC, Smilde-van den Doel DA, Struben HWA. Gezondheidsvragen in de Stadsenquête Den Haag 2001 en 2003; de uitkomsten bekeken in relatie tot etnische achtergrond en opleidingsniveau. Epidemiologisch bulletin 2006;41:2-11.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven