Gezondheidsonderzoek na rampen: te gebruiken vragenlijsten

Gezondheidsonderzoek is één van de drie pijlers van het nazorgbeleid van VWS bij rampen en crises, naast het opzetten van een Informatie en Advies Centrum en het bevorderen van integrale psychosociale nazorg. In grote lijnen kan dit gezondheidsonderzoek na rampen en calamiteiten worden voorbereid. Een goede voorbereiding beperkt onder meer de tijd die nodig is om te bepalen welke instrumenten op welke momenten kunnen worden ingezet voor het meten van de gezondheidstoestand van (in)direct getroffenen. 

Doel van dit project was het bieden van een handreiking met een selectie van vragenlijstinstrumenten die na een ramp bij een gezondheidsonderzoek kunnen worden ingezet voor het meten van gezondheidsproblemen in het algemene en psychosociale domein.

Pallas inventariseerde en beoordeelde in samenwerking met een expertgroep vragenlijsten die bruikbaar zijn bij gezondheidsonderzoek na rampen onder volwassenen op het gebied van algemene gezondheid, lichamelijk onverklaarde klachten, vermoeidheid, slaap, angst, depressie, PTSS, woede, verslaving, zorg en voor gezondheidsonderzoek onder kinderen. We voerden deskresearch en literatuuronderzoek uit en raadpleegden deskundigen. Pallas is medeauteur van het rapport.

Opdrachtgever:

RIVM

Deel dit artikel

Publicatie:

Grievink L, De Vries M, Yzermans CJ, Van der Velden PG, Van den Berg B, Smilde-van den Doel DA. Gezondheidsonderzoek na rampen. Vragenlijsten voor algemene en psychosociale gezondheid. Bilthoven: RIVM, rapport 630940006, 2007.

Bekijk deze publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven