Analyse gegevens otitis media in huisartsenregistratie

Pallas analyseerde in een grote Nederlandse huisartsendatabase de gegevens over otitis media uit één kalenderjaar. Otitis media (middenoorontsteking) is een kinderziekte die meestal onschuldig is, maar veel voorkomt. Over de medische kosten die met deze ziekte gemoeid zijn waren in Nederland of andere Europese landen weinig gedetailleerde gegevens gepubliceerd. Inzicht in de epidemiologische en maatschappelijke impact van otitis media is behulpzaam bij het nemen van beslissingen over de introductie van een nieuw vaccin.

Door het kwantitatieve onderzoek is meer inzicht verkregen in het aantal episodes, de incidentie, het aantal huisartsconsulten, het voorschrijven van medicatie, doorverwijzingen naar medisch specialisten en de directe medische kosten van otitis media bij kinderen van 0-18 jaar. We analyseerden de gegevens met SPSS en stelden een rapport over de gehanteerde en resultaten op voor de opdrachtgever.

Pallas maakte voor het onderzoek gebruik van de huisartsenregistratie LINH (Landelijk InformatieNetwerk Huisartsen. De patiëntenpopulatie van de algemene praktijken die bijdragen aan de LINH-database is representatief voor de Nederlandse bevolking en de huisartsen zelf zijn wat betreft leeftijd, geslacht, type praktijk (solo, gezondheidszorgcentrum) representatief voor de Nederlandse huisartsenpraktijken.

Deze studie in Nederland diende ook als een pilotstudie voor andere Europese landen met vergelijkbare huisartsendatabases. Het onderzoek maakte deel uit van een grotere studie waarin we via een internetsurvey de indirecte kosten van otitis media analyseerden.

Opdrachtgever:

Farmaceutische industrie, Europa

Deel dit artikel

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven