Urban Health: verkenning voor aanpak gezondheidsachterstanden

Het Erasmus MC en GGD Rotterdam-Rijnmond gaven opdracht tot een verkenning naar de lopende programma's en projecten ter verbetering van de volksgezondheid in Rotterdam. Pallas inventariseerde initiatieven gericht op de volksgezondheid in Rotterdam en van buitenlandse ‘Urban Health Initiatives’.

Het eindproduct was een brochure met daarin de belangrijkste conclusies van de uitgebreide analyse van de initiatieven op het gebied van gezondheid in Rotterdam. Er zijn veel initiatieven in Rotterdam om de gezondheid van de bevolking te verbeteren. Een grote diversiteit in gezondheidsrisico’s wordt daarmee aangepakt, variërend van het terugdringen van overgewicht, ongezonde voeding en luchtverontreiniging tot het verbeteren van sociale cohesie en arbeidsparticipatie. In deze initiatieven werken hulpverleners, beleidsmakers en onderzoekers vaak samen om te ontdekken hoe de gezondheid van de Rotterdammer te verbeteren is.

Op basis van de analyse zijn drie speerpunten geïdentificeerd waarmee oorzaken van gezondheidsachterstanden in Rotterdam verder kunnen worden aangepakt:

  • Wijkgerichte aanpak van gezondheidsproblemen;
  • Versterking van de eerstelijns gezondheidszorg als onderdeel van de integrale zorg in wijken;
  • Uitbouwen van de preventieve gezondheidszorg voor ouderen. 

Voor de opdrachtgevers vormde deze publicatie de basis om na te gaan hoe ze met partners in Rotterdam kunnen samenwerken aan langer en gezonder leven in deze grote stad.

Opdrachtgever:

Erasmus MC

Deel dit artikel

Publicatie:

Lex Burdorf, Johan Mackenbach (Erasmus MC - MGZ), Wilma Klaus-Meijs, Annet van der Veen (GGD Rotterdam-Rijnmond), Judith Wolleswinkel, Eveline Bunge (Pallas). Gezonder Rotterdam. Wat kunnen Erasmus MC en gemeente samen doen om Rotterdammers gezond te houden? Rotterdam: Erasmus MC/Gemeente Rotterdam, 2009.

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven