Internationale verkenning voor aanpak latente Tuberculose

Preventie van latente tuberculose-infecties (LTBI) is belangrijk voor de eliminatie van tuberculose. Om eliminatie van TB te bereiken is een breed pakket aan maatregelen nodig. Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC startte daarom een traject richting een wetenschappelijk onderbouwde ‘guidance’ voor de programmatische aanpak van LTBI-bestrijding in de landen van de EU/EEA. Pallas voerde hiervoor samen met het Erasmus MC een uitgebreide inventarisatie en beoordeling uit van de mogelijke componenten van LTBI-preventie in TB-preventieprogramma’s.

De eerste stap van het traject was een verkenning van meningen van een expertpanel dat bestond uit vertegenwoordigers van EU/EEA-lidstaten en kandidaat-lidstaten en experts op het gebied van TB-preventie (van o.a. CDC, European Respiratory Society, PHAC, Tuberculose-organisaties en WHO). Hiervoor voerden we een ‘modified’ Delphi-onderzoek van drie ronden uit. In de eerste ronde inventariseerden we via vragenlijstonderzoek breed de meningen en visies van de experts in het panel over mogelijke componenten van programmatische TBI-bestrijding. De antwoorden gaven inzicht in de onderwerpen waarvoor wel of geen overeenstemming bestond. 

Om de resultaten uit deze eerste ronde van het Delphi-onderzoek te verdiepen en bestendigen organiseerden we een tweedaagse expertbijeenkomst met twee interactieve discussieronden (een ronde volgens de Treasure Hunt-methode en een vervolgronde volgens Idea Factory-methode). Het resultaat van deze twee Delphi-ronden was een overzicht van belangrijkste componenten van programmatische LTBI-bestrijding (o.a. diagnostiek en behandeling), mogelijkheden voor een programmatische uitwerking hiervan en aspecten binnen deze componenten waarvoor verder (literatuur)onderzoek nodig was ter onderbouwing ervan.

Tijdens de bijeenkomst was voor de deelnemers achtergrondinformatie beschikbaar, zoals ECDC-rapporten, key scientific articles, PowerPoint-presentaties en een samenvatting van de vragenlijstonderzoek-resultaten. De te bespreken onderwerpen per ronde stemden we telkens af op basis van de uitkomsten van de voorgaande ronde. Door deze innovatieve interactieve aanpak maakten we optimaal gebruik van de expertise van de deelnemers en creëerden we draagvlak voor de resultaten van het hele project, wat moest leiden tot een grotere kans op samenwerking en implementatie van het eindproduct (de ‘guidance’).  

Op basis van de uitkomsten van de verkenning voerden we een aantal systematische literatuurreviews uit, voor aspecten van de LTBI-aanpak waarvoor nog onvoldoende overzicht van de wetenschappelijke stand van zaken beschikbaar was.

Opdrachtgever:

ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control, Stockholm, Zweden

Deel dit artikel

Publicaties:

De resultaten zijn gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift:

Sandgren A, Vonk Noordegraaf-Schouten JM, Oordt-Speets AM, Van Kessel GB, De Vlas SJ, Van der Werf MJ. Identifying components for programmatic latent tuberculosis infection control in the European Union. Euro Surveill 2016;21(34):pii=30325.

Bekijk de publicatie

De technische rapporten zijn te downloaden op de website van ECDC:

Hontelez JAC, Verver S, Vanhommerig JW, Cai R, Hoekstra R, Vonk Noordegraaf-Schouten M, Baltussen R, Richardus JH, De Vlas SJ. Cost-effectiveness analysis of programmatic screening strategies for latent tuberculosis infection in the EU/EEA.

Bekijk de publicatie

De Vlas SJ, Verver S, Cai R, Vanhommerig JW, Hontelez J, Coffeng L, Vonk Noordegraaf-Schouten M, Richardus JH. Mathematical modelling of programmatic screening strategies for latent tuberculosis infection in countries with low tuberculosis incidence.

Bekijk de publicatie

Op de hoogte blijven?

Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief. We houden u een aantal maal per jaar op de hoogte van recente projecten en ontwikkelingen.

Aanmelden nieuwsbrief ››

Social Media

Blijf op de hoogte door ons te volgen!

Contact

Millennium Tower
Unit 26.18 of 26.17
Weena 690
3012 CN Rotterdam


Door de huidige situatie met het coronavirus zijn we telefonisch slecht bereikbaar. Neem contact op per e-mail.
Telefoon +31 (0)10 447 44 49
E-mail info@pallashrc.com

Scroll naar boven